Szobafests
Taptzs
DRY-VIT szigetels

Szobafestés

A szobafestés előtt legelső feladatunk a szoba színének kiválasztása lesz.
A szobánk színét sokféleképpen meghatározhatjuk:

 • Választhatunk hagyományos színeket, mint például a tisztaság érzetét keltő fehéret, melyet már őseink is előszeretettel használtak házaik festésére.
 • A szín választást függővé tehetjük a szobában található bútoroktól, és dísztárgyaktól, vagy akár függönytől is.
 • Szobánk színe tükrözheti az aktuális trendeket is, melyek kiválasztásához akár mi, akár a különböző bútoráruházak is segítséget nyújthatnak.
 • Ha még így sem sikerült megtalálni a megfelelő árnyalatot segítségére lesz a jobb oldalon található Színmodellező modulunk.
 • Amennyiben semmiképpen nem boldogul a választással, szívesen állunk rendelkezésére, és döntését több éves tapasztalatunkkal fogjuk megkönnyíteni.

szobafestés - 001A szobafestéshez felhasználandó festékek típusa alapvetően lehet mészalapú, enyves (mely igazán idejétmúlt kényessége, nehézkes kivitelezése miatt), diszperziós, vagy oldószeres (mely utóbbit lényegében a könnyű tisztíthatósága miatt leginkább lábazatokhoz használunk, például iskolákban).

Mészalapú festék lehet készre kevert “vödrös mész”, vagy a hagyományos zsákos kiszerelésű. A szobafestés során eleink körében népszerű mész, gyakori használata többek között azért terjedt el ennyire – azon kívül, hogy más nem volt :) -, mert nem gátolta a fal szabad “lélegzését”, és a mészillat felelős leginkább a szobafestés utáni tisztaságérzetért. Ez a mai napig igaz a mészalapú festékekre.

A vizes bázisú diszperziós festékek választéka a legnagyobb, melyet könnyű felhasználhatóság jellemez. Tartósabb, mint a mész, és akár egy nedves ruhával is tisztíthatóak a kisebb szennyeződések (például villanykapcsoló környéke). Ezek a modern festékek a mészhez hasonlóan szintén nem gátolják a fal légáteresztő képességét, így csökkentve a – szellőztetés hiányában általában megjelenő – penészgombák megjelenését.
A vizes bázisú diszperziós festékek egy másik fajtája a latex festék, melyek tartósabbak és jobban bírják az erőteljesebb igénybevételt is. Ezek egy kevésbé látható helyen történő próba után, akár egy gyengébb tisztítószerrel (pl.: szappan) is moshatók. Népszerűségüket a könnyű felhasználhatóságon kívül, a szivárvány teljes spektrumát átkaroló színválasztékuknak köszönhetik. Ez a festéktípus már kevésbé légáteresztő, de még mindig jobb választás, mint az oldószeres.

Az oldószeres festékek erősen igénybe vett falfelületekre (pl.: lépcsőházak, iskolák lábazatai, éttermek konyhái) alkalmazandók. Időtálló, viszont légáteresztő képessége minimális.

A szobafestés menete a következőképpen alakul:

 • Ügyfeleinket a szobafestés megkezdése előtt csupán arra kérjük, hogy a szobafestés alatt a szobában maradó bútorokból az értékes, törékeny tárgyakat pakolják ki egy a szobafestés során nem érintett helyiségbe. A bútorok mozgatását és por / lecsöppenő festék elleni védelmét már mi végezzük el.
 • A szobafestés első lépései között védőfóliával látjuk el a padlóburkolatot, bútorokat, radiátorokat és egyéb fűtőtesteket.
 • Második lépésként, ha kapunk, megisszuk a kávét :)
 • Új / újravakolt felület esetében a fal először egy teljes glettelést kap.
 • Tisztasági szobafestés esetén az esetleges hibákat javítjuk, a repedések eltüntetéséhez pedig üvegszálas javítószalagot használunk.
 • A szobafestést csak a tökéletesen simára glettelt, majd átcsiszolt felületen kezdjük el.
 • Amennyiben szükséges, ezek után következik a mély alapozás, melynek feladata, hogy egyenletes szívóképességet és tapadást biztosítson a szobafestés során felhasznált festék alá. Erre általában akkor van szükség, amikor egy nagyon erős színt választ a szobafestéshez, illetve amikor a fal egy teljes glettelést kapott és utána egy latex festéket szeretnénk rá felhordani.
 • Ha a szobafestés kész, akkor nincs más hátra, mint a takarítás. Ennek során összegyűjtjük a felhasznált takaró fóliákat és kitakarítjuk a szobafestés során érintett szobákat.

Ha az általunk kivitelezett szobafestés után tervezi a beköltözést új lakásába, akkor a költözés során keletkezett falsérülések kijavítását térítésmentesen vállaljuk.

Színmodellező