Szobafests
Taptzs
DRY-VIT szigetels

Mázolás

A hagyományos értelemben vett mázolás az ablakok, ajtók és ezek kereteinek (ajtó és ablak tokok) fehérre mázolását jelenti. Manapság a mázolás tevékenységi körébe tartozik az úgynevezett pácolás vagy lazúrozás is, melynek során a kezeletlen fára áttetsző vagy akár különböző “fedő” színek vihetők fel,s ezek alatt megmarad a fa erezete is.

A mázolás során használt festékek oldószeres festékek (lakkbenzin, nitro hígító, észter, stb.), melyek nagy mennyiségben tartalmaznak egészségre káros anyagokat, ami persze csak addig káros amíg szárad a mázolás során felvitt festék.
Ez időben maximum 24 órát jelent.
Természetesen vannak már vizes bázisú festékek is, de tapasztalataink azt mutatják, hogy ezek tartóssága messze alulmúlja oldószeres társaikét.

Mázolási munka lépései:

 • A mázolási munkát – a szobafestéshez hasonlóan – a porvédelemmel kezdjük.
 • Az alapmunkák közé tartozik a mázolás során érintett új vagy felújítandó felületek csiszolása (a felület igénye szerint előzetes égetés vagy maratás történik).
 • A kezelendő felület portalanítása a következő lépés.
 • Ha szükséges ezután következik a folytonossági hibák – ütődések, repedések – kijavítása.
 • A mázolás és lazúrozás folyamata ennél a pontnál némileg eltérő anyagfelhasználást igényelhet.
  Például egy fehér mázolás javító anyagai lehetnek különböző tapaszok, kittek vagy gittek, de ezek használata nem célszerű lazúrozás során, mivel ezek eltérnek a fa természetes színétől. Természetesen a fa eredeti színének megfelelő javító anyagok is léteznek, melyek használata során megmarad a fa eredeti megjelenése.
 • Mázoláshoz való alapozó réteg felvitele, mely lehet fehér, vagy fedőrétegnek megfelelő színű alapozó.Lazúrozáshoz használhatunk speciálisan a lazúrokhoz kifejlesztett alapozót, de költséghatékony megoldás lehet, ha a fedőréteghez használt anyagot duplán használjuk.
 • Az alapozó réteg száradása után finom szemcséjű csiszolópapírral simára csiszoljuk a felületet, és a még látható hibákat eltüntetjük.Az alapozás után még érdes fafelületet simára csiszoljuk.
 • Mázolás és lazúrfelvitel alapozójának csiszolása után portalanítjuk a felületet, majd felvisszük a fedőréteget.
 • A szoba végleges takarítását – különös tekintettel a porszívózásra vagy felsöprésre – érdemes a mázolási munka befejeztét követő napra hagyni, mert az így felvert por beleszáll és beleragad a frissen mázolt felületünkbe.
mázolás - 012

Terasz felcsiszolás után

mázolás - 011

Kínai virágtartó vasoszlop

 

mázolás - 013

Terasz első átkenés után

Színmodellező